top of page

Hulp bij psychologische problemen en zelfdoding

1813 Zelfmoordlijn

Denk je soms aan zelfmoord? Ken je iemand die eraan denkt, en maak je je zorgen over hem of haar? 

Heb je zelf iemand verloren door zelfmoord? 

Soms is het gemakkelijker om erover te praten met een onbekende… De opgeleide vrijwilligers van de Zelfmoordlijn zijn er graag voor jou. Ze helpen je verder op weg. 

De Zelfmoordlijn is een gratis hulplijn voor iedereen die met zelfmoord in aanraking komt: 

Bellen:  op het nummer 1813, 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 

Chatten: iedere avond van 18u30 tot 22u 

Mailen: antwoord binnen 5 werkdagen 

Zelfhulp: ga zelf aan de slag 

De zelfmoordlijn is een online platform voor de preventie van zelfdoding. Iedereen kan hier terecht om informatie te vinden of om contact op te nemen met een vrijwilliger die je helpt tijdens een crisismoment. Dit crisismoment kan voor jezelf, voor familie of derden of als nabestaande zijn. Het contact met de zelfmoordlijn is gratis en anoniem en kan via verschillende kanalen gebeuren: telefonisch, chat of e-mail.

Verder wil de zelfmoordlijn ook alle informatie rond preventie van zelfdoding centraliseren. De informatie op het online platform is bedoeld voor alle leeftijden en is ook bedoeld voor studenten of journalisten, die extra informatie zoeken rond zelfdoding. De informatie die wordt aangeboden is vergaard door verschillende Vlaamse organisaties die expertise hebben over zelfdoding en de preventie er van.

De zelfmoordlijn biedt ook informatie over opleidingen en training om op de juiste manier om te gaan met zelfdoding. Als leerkracht en school kan je hier dus ook interessante informatie rond zelfdoding en de preventie er van terug vinden.

AWEL

Bij Awel kunnen jongeren met al hun vragen of problemen terecht. Het is gratis en anoniem. Er luistert altijd iemand naar je verhaal. Ze proberen je te helpen en een antwoord te zoeken op je vragen. 

Chatten: elke dag van 18 uur tot 22 uur, behalve op zon- en feestdagen. 

Mailen: brievenbus@awel.be 

Forum: zowel andere jongeren als het J-Awel team kunnen antwoorden op je vragen. 

Bellen: 102, elke dag van 16u-22u (woensdag al van 14 uur) behalve op zon-en feestdagen. 

Bfp-fbp/Psycholoog

Dit is de Belgische Federatie van Psychologen. Hier kan je alle kinder- en adolescentenpsychologen terugvinden met alle contactgegevens.  

CAW

Het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) helpt mensen met al hun vragen en problemen die te maken hebben met welzijn. Een moeilijke relatie. Persoonlijke moeilijkheden. Financiële, administratieve, juridische of materiële problemen. Problemen in je gezin, familie of je ruimere sociale omgeving… We bieden ook hulp aan slachtoffers en daders van geweld, misbruik en betrokkenen van verkeersongevallen en misdrijven. 

Childfocus

Child Focus strijdt tegen de verdwijning van kinderen en/of hun seksuele uitbuiting (online en offline). Maar nog beter is het deze feiten te voorkomen. Dit door de fenomenen goed te bestuderen, ze zo beter te begrijpen, te lobbyen bij de betrokken overheden en andere instanties, het starten van preventie- en sensibiliseringscampagnes. Daarnaast bieden ze eveneens pedagogisch materiaal en vormingen aan.

CLB - Onderwijskiezer

Elke school werkt samen met 1 CLB. Welke dat is kan je hier opzoeken. Je kan zoeken via de gemeente (en eventueel het onderwijsniveau) van de school. Kies de school uit de lijst en je weet meteen met welk CLB die school samenwerkt.

CLBchat

Bij het CLB kan je terecht als je je niet goed voelt of ergens mee zit, het studeren niet zo goed meevalt, je vragen over je gezondheid hebt of graag wil praten over je studiekeuze. 

Je bent altijd welkom voor een gesprek! 

Chatten: ma-di-do van 17u tot 21u, woe van 14u tot 21u 

Gesprek: maak een afspraak via je school of via de link 

Druglijn

De Druglijn beantwoordt al je vragen over alcohol, drugs, pillen en gokken. Je kan bij de Druglijn anoniem terecht en krijgt een persoonlijk antwoord, ook online. De Druglijn bezorgt je betrouwbare informatie, maar luistert ook naar je verhaal, geeft een eerste advies en vertelt je waar je terecht kan voor hulp. 

Bellen/Skypen: maandag tot vrijdag van 10u tot 20u  

Chatten: maandag tot vrijdag van 15u tot 18u 

Mailen: antwoord binnen 5 werkdagen 

Gavoorgeluk

Het Fonds Ga voor Geluk wil het verschil maken door de actoren op het terrein te ondersteunen en bijeen te brengen. Ze willen een warme samenleving creëren die rekening houdt met ieders kwetsbaarheid, en zo de vluchtweg van zelfdoding verspert. Deze publiek-private samenwerking is vastgelegd in een overeenkomst tussen de Vlaamse regering en het Fonds GavoorGeluk. Zo heeft het de voorbije tien jaar 2.500.000 € geïnvesteerd in de preventie van depressie en suïcide en voorziet in evenveel de komende vijf jaar. 

 

Familieplatform

Ook wie zorgt voor mensen met psychische problemen verdient aandacht. Familieplatform Geestelijke Gezondheid behartigt hun belangen. 

We zijn een kennis- en uitwisselingsplatform en samen met familieorganisaties geloven we in de zorgende kracht van de naaste omgeving. 

Hulpverlener, cliënt én naastbetrokkenen, samen pakken we de zorg aan. 

Fitinjehoofd

Ben jij ouder dan 16 jaar?  

Neem dan een kijkje op www.fitinjehoofd.be! 

Op Fit in je Hoofd vind je allerlei info, oefeningen en tips om je goed in je vel te voelen. 

Met de veerkrachttest krijg je advies op maat en kan je verder online aan de slag.

 

Gidsvoorgezinnen

De Gids voor Gezinnen is een initiatief van het kenniscentrum Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen van de Odisee-hogeschool. De ondersteuning van gezinnen en hoe we die kunnen verbeteren, staat centraal in al onze projecten. Met de Gids voor Gezinnen bereiken we een breed publiek met begrijpelijke informatie over diensten, rechten en plichten, en wetgeving over en voor gezinnen. Via het luik gezondheid en ouder worden kan je meer informatie vinden over psychische problemen

 

Ikdraagjemee

Op de herinneringssite ikdraagjemee.be kunt u een geliefde die overleden is door zelfdoding herdenken.

Ikmaakdeklik

Heeft een van jouw ouders psychische problemen of een verslaving? Je maakt je misschien zorgen over hem/haar, maar het is belangrijk dat je ook goed voor jezelf zorgt. IKMAAKDEKLIK.BE is een onlineplatform waar je informatie, lotgenoten en hulp vindt.

JAC: JONGERENADVIESCENTRUM

Het JAC geeft je gratis raad en hulp op moeilijke momenten. Er kunnen heel wat problemen aan bod komen: vragen over alleen wonen, ruzies in het gezin, seksueel misbruik, depressie, … 

Langsgaan of bellen: zonder afspraak bij één van de 45 JAC’s in Vlaanderen 

Chatten: maandag tot vrijdag van 13u tot 19u 

Mailen: antwoord binnen 2 werkdagen 

 

LUMI - GENDER EN SEKSUELE VOORKEUR

Lumi is een opvang- en infolijn voor iedereen met vragen over gender en seksuele voorkeur. 

Ook als school kan je er gratis en anoniem informatie vragen of je verhaal doen. 

Bellen: 0800 99 533, ma - woe - do van 18.30u tot 21.30u 

Chatten: ma - woe - do van 18.30u tot 21.30u 

Mailen: vragen@lumi.be  

Praten in real life: In elke Vlaamse provincie en Brussel is er een regenbooghuis. Vaak vind je er info en een gezellige ontmoetingsruimte. Bovendien gaan er regelmatig activiteiten van lokale holebi- en transgenderverenigingen door. Sommige regenbooghuizen organiseren zelf ook onthaal- en opvanggesprekken. 

Anderen ontmoeten: hoe in contact komen met anderen die net als jij twijfelen of holebi, aseksueel, polyamoureus, transgender,... zijn.

Nupraatikerover

Word je seksueel lastig gevallen? Word je gedwongen (seksuele) dingen te doen? Ging er iemand over jou grens of ken je iemand met zo’n probleem? Bij het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling kan je hierover anoniem, vertrouwelijk en gratis praten met een hulpverlener. 

Chatten: ma+do van 19u-22u, di van 18u30-21u30, woe 15u-17u en 19u-22u

 

Teen.1712

Voor iedereen die geweld meemaakt of getuige is van geweld (fysiek, seksueel of financieel). 

Ging er iemand over jouw grens? Of vraag je je af of jouw gedrag wel OK is? 

De hulpverleners van 1712 geven informatie en advies of verwijzen je door naar verdere hulp. (gratis en anoniem) 

Bellen: maandag tot vrijdag, van 9u tot 17u  

Chatten: ma-di-woe-do van 17u tot 19u 

Mailen 

Is er acuut gevaar? Bel dan 101. Dan komt de politie en zij kunnen voor een dokter of ambulance zorgen als dat nodig is. 

Wil je direct medische hulp laten komen? Bel dan 112.

Tejo

TEJO is een organisatie van jeugdtherapeuten in Vlaanderen. Zij hebben educatief materiaal om te gebruiken tijdens de lessen. Op deze manier steun je TeJo en maak je de leerlingen maatschappelijk bewuster. TeJo werkt met jongeren tussen 10 en 20 jaar, die ergens mee zitten en erover willen praten, in vertrouwen of GRATIS willen langsgaan. Tijdens de gesprekken met de therapeut kunnen ze dan vertellen, of tekenen, of … wat ze kwijt willen.  

Op www.tejo.be kan je de dichtstbijzijnde TEJO-huizen checken bij jou in de buurt. 

anoniem • onmiddellijk • kortdurend • gratis • met of zonder afspraak 

Teleblok

Maak als school je leerlingen bewust van alle mogelijke hulpmiddelen die er zijn als het even moeilijk wordt om te studeren. Op teleblok.be kan je allerhande interessante tips vinden. Handige studieplanner downloaden. Teleblok geeft je de nodige info om met school- en examenstress om te gaan. Tijdens examenperiodes hebben ze ook een chatservice waarbij ze een luisterend oor bieden. 

Info, tips & tricks: op de website

TELE-ONTHAAL

Als je nood hebt om te praten kan je gratis bellen of chatten met een vrijwilliger van Tele-Onthaal. Je krijg er ook info over hulp bij jou in de buurt. Dit gebeurt helemaal anoniem.

Chatten: Elke dag van 18u tot 23u (woensdag en zondag al vanaf 15u)

Bellen: 106, 24 uur op 24 en 7 dagen op 7

Watwat

Hoe raak je van je verlegenheid af? Wat betekent GDPR? Hoe kan je zonder risico's naaktfoto’s naar je lief sturen? Zijn er manieren om goedkoop op reis te gaan? Als je jong bent zit je met 1001 vragen. WATWAT.be ie er voor iedereen die het even niet weet. Bij zowel spannende als moeilijke momenten. WAT WAT, jij weet! 

Werkgroepverder

Nabestaanden na Zelfdoding is één van de relevante organisaties die achter dit platform samenwerkt aan de pre- en postventie van zelfdoding, en in het bijzonder de zorg voor nabestaanden na zelfdoding organiseert en coördineert.

Zelfhulp

Zelfhulpgroepen en lotgenotencontact staan centraal bij Trefpunt Zelfhulp. Zit je met vragen rond je zelfhulpgroep of wil je graag een project uitwerken rond zelfhulp? Wij helpen je graag verder.  

Je kan hier alle mogelijke zelfhulpgroepen op terugvinden. 

 

Zorg-en-gezondheid

Een centrum voor geestelijke gezondheidszorg (CGG) biedt medisch-psychiatrische en psychotherapeutische hulpverlening aan mensen met ernstige psychische problemen. Elk CGG heeft een aparte werking voor kinderen en jongeren, volwassenen, en ouderen. Een CGG is georganiseerd in meerdere teams op verschillende vestigingsplaatsen. Elk team bestaat uit 1 of meerdere psychiaters, psychologen en maatschappelijk werkers. 

De hulpverlening in een CGG gebeurt tijdens consultaties. Er is geen opname of verblijf. 

Een psychiatrisch ziekenhuis biedt behandeling en verzorging aan patiënten met ernstige psychische problemen. De ziekenhuizen beschikken daarvoor over gespecialiseerde afdelingen. 

Een multidisciplinair team zoekt naar de meest geschikte therapie om de patiënt te helpen. Zo'n team bestaat bijvoorbeeld uit een psychiater, psycholoog, ergotherapeut, maatschappelijk werker en verpleegkundige. 

Bij de behandeling streven de hulpverleners ernaar het verblijf van de patiënt in het psychiatrische ziekenhuis zo kort mogelijk te houden 

bottom of page