top of page

Psychologische problemen en zelfdoding in cijfers

Wat zegt de
WHO?

Stress, slaaptekort en een gebrek aan beweging. Veel jonge mensen kunnen dat niet meer aan. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt voor een epidemie van psychische problemen.

 

Snel ingrijpen is de boodschap! 

 

Uit epidemiologische studies van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat 30% van de jongeren een mentale aandoening heeft.

15 à 20%

Verslavingen aan alcohol en andere drugs. 

10 à 15%

Depressies

5 à 15%

Angststoornissen (agorafobie, sociale fobie, obsessieve-compulsieve stoornis 

2 à 5%

Eetstoornissen (anorexia, boulimie) 

2 à 3%

Borderline persoonlijkheidsstoornis. 

1%

Schizofrenie, bipolaire stoornis 

Een minderheid van de jongeren krijgt te maken met anorexia, boulimie of schizofrenie. 

Wat is de belangrijkste doodsoorzaak? 

Bijna 1 op de 3 jongeren tussen 15 en 30 jaar lijdt aan een psychische stoornis.

In België (72 zelfdodingen in 2013) is zelfdoding de belangrijkste doodsoorzaak bij 15- tot 24-jarigen – behalve voor vrouwelijke twintigers. Daarbij moeten we opmerken dat er volgens cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid meer suïcide voorkomt in andere leeftijdscategorieën, maar dat de jongeren de kroon spannen als het gaat om pogingen om zich van het leven te beroven.

Ruim 1 op 10 jongens van 18 zegt al meerdere keren te hebben overwogen een eind te maken aan hun leven; bij de meisjes is dat zelfs 1 op 5. Dergelijke cijfers wijzen erop dat het fenomeen de laatste decennia erger is geworden.

Evolutie van het probleem: 

In 2010 verzamelden Jean Twenge van de universiteit van San Diego en zijn collega’s psychologische evaluaties die tussen 1938 en 2007 waren uitgevoerd bij 60.000 studenten van ongeveer 20 jaar oud.

Deze jongeren hadden de MMPI (Minnesota Multiphasic Personality Inventory) ingevuld, een uitgebreide vragenlijst die oorspronkelijk was opgesteld voor kandidaten voor het Amerikaanse leger en die vandaag wereldwijd een van de meest gebruikte psychometrische tests is. 

 

De resultaten zijn eenduidig: in 2007 scoorden 6 tot 8 keer meer jongeren boven de norm voor depressie dan 70 jaar eerder. Ook het aantal jongeren met psychopathie (met symptomen als een zwak normbesef, impulsiviteit en geweld) en hypomanie (gekenmerkt door een onstabiele gemoedstoestand en egocentrisme) was fors toegenomen. Verscheidene recente studies bevestigen dat het aantal depressies enorm toeneemt.  

Afbeelding 1: Cijfers psychische aandoeningen WHO, 2018

bottom of page