top of page
Cyberpesten_nadoen.png

Hulp bij pesten en cyberpesten

Awel

Anoniem bellen, mailen of chatten
Telefoonnummer: 102
 - bereikbaar van 16u-22u
e-mail: brievenbus@awel.be
 - antwoord binnen 1 week
Chat: via de website
 - van 18u-22u max 1 uur chatten

Als je als kind of jongeren met een probleem, een vraag of een verhaal zit dat je graag kwijt wilt, helpt Awel je hierbij. Je kan met hen praten over verschillende thema’s waaronder je studies, je niet goed in je vel voelen, verliefd zijn, … Awel is er om naar jou te luisteren en dit doen ze via verschillende kanalen: mail, telefonisch, chat en een forum.

Als je met Awel contact zoekt zal je geholpen worden door een vrijwilliger, die een opleiding heeft gevolgd. Je contact met Awel gebeurt ook anoniem, jij kiest helemaal zelf hoeveel informatie je deelt met Awel. De missie van Awel is om er te zijn voor kinderen en jongeren die nood hebben aan een luisterend oor, iemand die mee voelt en meedenkt.

Ze willen een betrouwbaar aanspreekpunt zijn dat gemakkelijk en gratis te gebruiken is. Ze geloven in de kracht van kinderen en jongeren en vinden het belangrijk hen serieus te nemen.

Omdat een hulplijn contacteren soms moeilijk kan zijn voor kinderen of jongeren heef Awel een spel ontwikkeld dat gebruikt kan worden in de klas. Het doel van het spel is de drempel om een hulplijn te contacteren verlagen. Het spel is eenvoudig te downloaden op de website.

 

CLB

Bij het CLB kan je terecht als je je niet goed voelt of ergens mee zit, het studeren niet zo goed meevalt, je vragen over je gezondheid hebt of graag wil praten over je studiekeuze. Je bent altijd welkom voor een gesprek! 

Chatten: ma-di-do van 17u tot 21u, woe van 14u tot 21u 

Gesprek: maak een afspraak via je school of via de link 

Tumult

Bundelt educatief materiaal rond pesten.

Click Safe

Op deze link kan u terecht voor eerstelijnshulp in het geval uw zoon of dochter slachtoffer werd van cyberpesten. Ook kan je als slachtoffer zelf terecht op deze website. U kan er chatten, mailen en zelfs telefoneren naar een noodnummer (116) wanneer het om acute problemen van cyberpesten gaat. Clicksafe, dat beheerd wordt door Child Focus, kan advies geven om het cyberpesten tegen te gaan en kan u ook doorverwijzen naar andere belangrijke personen om het probleem aan te pakken.

Veilig Online

Deze website is een initiatief van de Gezinsbond (in samenwerking met Child Focus). Op de website kan u uitgebreid advies vinden over wat u als ouder best onderneemt, wanneer er vermoedens zijn dat uw zoon of dochter gecyberpest wordt.

Mediaopvoeding

Op deze Nederlandse website kunnen ouders die een vragen hebben in verband met de media-gerelateerde aspecten van opvoeding terecht. De vragen worden voorgelegd aan en beantwoord door een panel van media- en opvoedkundige experts.

 

Klascement

Op dit platform kunnen leerkrachten kennis en tools uitwisselen aan de hand van een leermiddelennetwerk. U kan er voorbeeldlessen (bv. powerpoints, rapporten etc.) terugvinden die meestal werden gemaakt door andere leerkrachten met affiniteit met het pestprobleem.

Digitaal Pesten

Deze website richt zich zowel op kinderen (en hun ouders) die gepest worden alsook op leerkrachten die pestproblemen ervaren op school. De website biedt hulp aan kinderen via chat, mail of telefoon. Naast eerstelijnshulp, voorziet de website ook in advies en ondersteuning aan leerkrachten in het omgaan met cyberpesten op school.

Kies Kleur Tegen Pesten

Het Vlaams netwerk “Kies Kleur tegen Pesten” is een partnerorganisatie die een aantal verenigingen samenbrengt voor overleg rond preventie en aanpak van pesten op school. Op de website van het netwerk kan u allerlei informatie bekomen over “evidence-based” interventies tegen pesten. De organisatie voorziet ook workshops en educatieve pakketten die gebruikt kunnen worden.

Better Internet for Kids

Dit is een website die medegefinancierd wordt door de Europese Unie. Op deze webstek kan u allerlei informatie en tools vinden die door de verschillende lidstaten gebruikt worden om een veilig en verantwoord internetgebruik bij kinderen te bewerkstelligen.

Grensoverschrijdend gedrag op school

Op deze website, die onder het beheer valt van het Vlaamse Ministerie van Onderwijs, kan u informatie vinden over de verschillende vormen van antisociaal gedrag die zich kunnen voordoen in een schoolomgeving. Verder staat er ook cijfermateriaal op de website en advies m.b.t. wat je kan doen als er in jouw klas gepest wordt.

bottom of page