top of page

Hulp bij onverdraagzaamheid tegenover minderheidsgroepen:
LGBTQI+

Çavaria vzw 

Voor meer educatief materiaal of informatiebrochures: www.cavaria.be/shop  
 
Çavaria is de Vlaamse belangenverdediger van LGBTI+-mensen en koepel van LGBTI+- organisaties.  
Samen met honderden vrijwilligers zet het personeel zich in voor de rechten en het welzijn van LGBTI+-mensen. 
 
Çavaria bouwt verder aan een solidaire en inclusieve samenleving met een brede kijk op seksuele oriëntatie, genderexpressie, genderidentiteit en sekse-kenmerken.  
Als belangenverdediger onderhouden ze contacten met alle democratische partijen en lobbyen ze bij de verschillende regeringen om wetten te doen veranderen.  
Hiernaast werkt Çavaria ook aan heel uiteenlopende projecten. Van een onderzoek tot de ontwikkeling van een brochure of een sensibiliseringscampagne.  
 
Onderwijs is de sleutel om onze maatschappij positief te veranderen. Çavaria vormt toekomstige leerkrachten, zodat ze met de juiste kennis en vaardigheden over gender en seksuele diversiteit aan de slag kunnen in de klas. Ze ontwikkelen educatief materiaal op maat van het kleuter-, lager en secundair onderwijs.  
Er zijn vijf regenbooghuizen en meer dan 120 verenigingen, verspreid over Brussel en Vlaanderen, aangesloten. ZIZO is hun magazine, LUMI de opvang- en infolijn en KliQ de vormingspartner.  
 
Een voorbeeld van een regenbooghuis is het Roze Huis in Antwerpen. Dit huis behartigt de belangen van de regenbooggemeenschap in de provincie Antwerpen, door acties te voeren en vorming en advies te verstrekken. Op deze manier werken ze het hokjesdenken tegen en werken ze mee aan de gelijke kansen van eenieder. Ze zien toe op het behoud en uitbreiding van de rechten van hun achterban. Als koepel ondersteunen ze de werking van het provinciale verenigingsleven rond seksuele oriëntatie, genderidentiteit en –expressie.  

 
ZIZO is het online LGBTI+-magazine van Çavaria en brengt artikels over holebi’s, queers, trans en intersekse personen.  


KliQ is de vormingspartner van Çavaria met expertise in de domeinen seksuele diversiteit en genderdiversiteit. Je kan bij hen terecht voor vorming en trajectbegeleiding rond diversiteit met een focus op (trans)gender en seksuele oriëntatie. KliQ werkt op een intersectionele manier, waarmee ze diversiteit niet reduceren tot één aspect van iemands identiteit maar naar het totale plaatje kijken. Je kan bij hen terecht voor algemene basisvormingen over seksuele diversiteit en genderdiversiteit en sectorspecifieke trainingen. Elke vorming is maatwerk en wordt op de specifieke noden van de aanvrager afgestemd.  

 

De vrijwilligers van LUMI luisteren anoniem, gratis en zonder vooroordelen naar al je vragen over al je vragen rond LGBTI+. Ze hebben niet op alles een antwoord maar luisteren vertrouwelijk en voelen en denken met je mee. Je kan hen bellen (0800-99-533), chatten (link op www.lumi.be) of mailen (vragen@lumi.be).  
Hiernaast is LUMI ook een meldpunt voor discriminatie. LUMI werkt samen met Unia (een onafhankelijke openbare instelling die discriminatie en gelijke kansen bevordert) en het instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen en hebben contact met de Genderkamer van de Vlaamse Ombudsdienst.  

Wel jong niet hetero
WJNH is een vrijwilligersorganisatie met als voornaamste doel dat elke holebi- en transgenderjongere in Vlaanderen en Brussel zich goed en veilig voelt. De hoofdzetel is in Gent, maar in elke provincie vind je wel een aangesloten lokale groep. Zij bieden een luisterend oor, leuke activiteiten en de nodige informatie. Het is de ideale omgeving om vrienden te maken en een netwerk uit te bouwen.  


WJNH heeft ook een uitgebreid forum waar je terecht kan met je vragen, om andere LGBTI+-mensen te leren kennen of om je te amuseren.  
Daarnaast is er ook een activiteitenaanbod voor jongeren jonger dan 19 jaar. Er is een jaarlijks Expedition Y kamp en je kan jongeren vinden op allerlei evenementen zoals de jaarlijkse Belgian Pride.  

WJNH tracht ook via heel wat initiatieven de maatschappij te sensibiliseren. Een voorbeeld hiervan zijn de sensibiliseringscampagnes naar het onderwijs toe, hun scholenwerking, het voorzien van vorming voor het jeugdbewegingen, zichtbaarheid in de media en het verspreiden van informatie over LGBTI+. 

Holebifoon

Via email: vragen@holebifoon.be of 0800-99533 
 

Onthaallijn waar je terecht kan met al je vragen over holebi’s. Je kan er informatie vragen of je verhaal doen. De Holebifoon is ook een meldpunt voor discriminatie en werkt hiervoor samen met het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en voor Racismebestrijding. Mensen die zich het slachtoffer voelen van discriminatie omwille van hun seksuele geaardheid, kunnen hiervan een melding doen bij de Holebifoon.  

Pimento 
Pimento is het kenniscentrum binnen het netwerk van Chirojeugd Vlaanderen. Op basis van onderzoek en jarenlange kennis bieden ze een grote diversiteit aan werk- en spelvormen, waardoor kinderen en jongeren zichzelf en anderen beter leren kennen, inschatten en waarderen. Ze doorbreken hiermee stereotypes, taboes en grenzen. Hun thema’s omvatten bijvoorbeeld relaties, seksualiteit, pesten, weerbaarheid, identiteit, zingeving en keuzes maken.  

Sensoa
Sensoa wil de seksuele gezondheid in Vlaanderen en Brussel bevorderen, binnen een internationaal perspectief. Ze vertrekken hierbij vanuit de definitie van seksuele gezondheid van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO). De seksuele rechten moeten worden gerespecteerd, beschermd en gerealiseerd, zodat iedereen seksualiteit kan beleven vrij van dwang, discriminatie en geweld.  
 
Naast seksuele rechten staat Sensoa ook voor reproductieve rechten. Dat is het basisrecht van alle koppels en individuen om vrij te beslissen hoeveel en wanneer zij kinderen willen. Het gaat ook over het recht om daartoe over informatie en middelen te beschikken. Ieder mens heeft het recht om zelf te beslissen over hun voortplanting, vrij van discriminatie, dwang en geweld, zoals ook uitgedrukt in de mensenrechten.  
 
Sensoa werkt proactief, werkt samen met partners en kiezen voor een aanpak die gebaseerd is op feiten en waarden. Ze focussen op kwetsbare groepen met specifieke problemen op vlak van seksuele gezondheid. Ze houden rekening met de diversiteit van de samenleving bij het verspreiden van informatie en het opzetten van acties.  

 

Sensoa zorgt voor vorming en opleiding van professionals. Ze ijveren voor het opnemen van seksuele gezondheid in opleidingen, leerplannen en eindtermen van het onderwijs. Ook ontwikkelen en verspreiden ze educatieve materialen voor relationele en seksuele vorming.  

Merhaba 

Beweging voor holebi’s en transgenders van etnisch culturele minderheden.

Merhaba zet zich in voor het welzijn, de emancipatie, de maatschappelijke participatie en acceptatie van LGBTQI’s met een migratieachtergond, hun partners en familie, ongeacht de leeftijd, nationaliteit, etnische achtergrond, levensbeschouwing, godsdienst,… 

Ten eerste bieden ze een laagdrempelig onthaal, begeleiding en verscheidene soorten activiteiten aan de primaire doelgroepen, namelijk LGBTQI met een migratieachtergrond.  
Ten tweede richten ze zich op professionelen uit de welzijnssector, het onderwijs, socio-culturele organisaties, maatschappelijke diensten alsook het ruime publiek. Via het delen van kennis, het geven van vormingen en het organiseren van sensibiliseringscampagnes stimuleren ze om na te denken over thema’s op de snijlijn van cultuur-, gender- en seksuele diversiteit.  

RoSa

Documentatiecentrum voor gelijke kansen m/v, feminisme en gender. 

RoSa wil als kenniscentrum het genderbewustzijn in Vlaanderen bevorderen en hierdoor de feitelijke ongelijkheid tussen vrouwen en mannen in de samenleving helpen wegwerken. 

Onder gender verstaat RoSa de sociale ideeën, verwachtingen en normen rond mannelijkheid en vrouwelijkheid: ‘wat betekent het om man of vrouw te zijn in onze samenleving?’. Het concept gender houdt een idee van veranderlijkheid in zich: deze verwachtingen variëren immers naargelang tijd of cultuur. 
Essentieel is dat het concept gender het persoonlijke overstijgt. Gender vormt niet alleen een onderdeel van onze identiteit, maar werkt ook als ordeningsprincipe in onze samenleving en zit vervat in de heersende normen en waarden van een cultuur. Op die manier leiden (historisch gegroeide) genderconstructies tot sociale ongelijkheden. Het bevorderen van genderbewustzijn is volgens RoSa een essentiële eerste stap in elke (persoonlijke, sociale en/of beleidsmatige) actie rond gelijke kansen m/v. RoSa ziet het dan ook als haar taak er mede voor te zorgen dat dergelijke acties een vruchtbare bodem vinden bij alle betrokken actoren in Vlaanderen. 

 

RoSa’s visie op gender en genderverhoudingen is ook gekaderd in een internationaal perspectief. Sociale ongelijkheden gegroeid uit onevenwichtige genderrelaties zijn vanzelfsprekend niet louter een Vlaams fenomeen. Evenmin houdt de theorievorming over gender, of het ontstaan van interessante evoluties, of bewegingen op aan de grens.  
RoSa vindt het dan ook belangrijk om een vinger aan de pols te houden van internationale ontwikkelingen met betrekking tot gendergerelateerde thema’s. Zo kunnen parallellen getrokken worden met de situatie in eigen land. Verder wenst RoSa een speler te zijn op internationale fora met betrekking tot dit onderwerp en op die manier bij te dragen aan de zichtbaarheid van Vlaanderen in het buitenland. 

 

RoSa onderzoekt en documenteert genderverhoudingen binnen het grotere verhaal. Achterstellingsmechanismen op basis van gender zijn immers geen geïsoleerd gegeven. Ze bevinden zich vaak op het kruispunt met andere achterstellingsmechanismen zoals seksuele oriëntatie, etniciteit, handicap en leeftijd. Ze zijn ingebed in historisch gegroeide sociale, beleidsmatige en culturele afspraken, gewoontes en gebruiken. RoSa hecht er belang aan binnen de eigen werking aandacht te hebben voor deze intersectionaliteit. In het ruimere gelijkekansenlandschap in Vlaanderen streeft RoSa een goede verstandhouding met de andere partners na. 

Ella vzw

Ella richt zich op relaties tussen meisjes, vrouwen en jongens en mannen onderling en houdt rekening met verschillen zoals socio-economische status, religie of levensbeschouwing en seksuele identiteit. Ze verbreden hun focus naar de empowerment van meisjes en vrouwen, maar ook jongens en mannen van allerlei origines vanuit genderperspectief.  
Ella is een uniek expertisecentrum op vlak van kennisontwikkeling en –toepassing, en heeft een blijvende cruciale rol te vervullen in een maatschappij en wereld waarin ongelijkheid, discriminatie, en onderdrukking op basis van gender en etniciteit nog lang niet van de baan zijn. 

Centrum voor gelijkheid van kansen en voor racismebestrijding  

Iedereen die zich binnen België gediscrimineerd voelt of getuige is van discriminatie, kan bij Unia aankloppen. Ze informeren over je rechten en zeken samen naar een oplossing. Unia lanceert ook campagnes voor gelijkheid en tegen discriminatie, formuleert hierover aanbevelingen aan overheden en informeert met publicaties, tools en statistieken.  
Unia verdedigt gelijkheid en strijdt tegen discriminatie op basis van 17 discriminatiecriteria, waaronder huidskleur, afkomst, geloof of levensbeschouwing, handicap, leeftijd en seksuele oriëntatie.  
Ook organiseert Unia opleidingen op maat voor wie werk wil maken van een diversiteitsbeleid en heeft een onlineopleiding over de antidiscriminatiewetgeving. Verder bieden ze tools aan in de strijd tegen discriminatie en lanceren ze informatie- en sensibiliseringscampagnes.  

 

Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen 

Dit is de onafhankelijke federale overheidsinstelling die instaat voor het waarborgen en bevorderen van de gelijkheid van vrouwen en mannen en de bestrijding van elke vorm van discriminatie en ongelijkheid op basis van geslacht. Het doet dit door het ontwikkelen en in de praktijk brengen van een aangepast wettelijk kader en geschikte structuren, strategieën, instrumenten en acties. Het Instituut streeft naar het verankeren van de gelijkheid van vrouwen en mannen als een vanzelfsprekendheid in de samenleving en dit zowel in de mentaliteit als in het handelen. 

Het Instituut is onderverdeeld in verschillende cellen die werken rond diverse actiedomeinen, zoals bijvoorbeeld gender mainstreaming, arbeid, de strijd tegen partnergeweld, onderzoek,… De juridische cel van het Instituut behandelt infovragen en klachten van slachtoffers van geslachtsdiscriminatie. 

 

 

Steunpunt diversiteit en leren van de UGent 

Het Steunpunt Diversiteit & Leren (SDL) is verbonden aan de Vakgroep Taalkunde van de Universiteit Gent en biedt een wetenschappelijk onderbouwde ondersteuning met betrekking tot het thema ‘Omgaan met diversiteit’. 

SDL beschouwt dit thema als een belangrijke hefboom om onze pluralistische en democratische samenleving te versterken en sociale rechtvaardigheid te bevorderen. Volgens het SDL is het erkennen en benutten van diversiteit immers een voorwaarde voor effectieve interactie en communicatie tussen onderling verschillende groepen en individuen. 

SDL biedt het onderwijs, maar ook andere sectoren, dan ook ondersteuning om de talenten van iedereen, ongeacht hun identiteit en achtergrond, maximaal te helpen ontplooien en op die manier gelijke leerkansen te scheppen. Het SDL biedt die ondersteuning aan in de vorm van visieontwikkeling, onderzoek, materiaalontwikkeling en vorming, coaching en consultancy. 

Genderklik 

Genderklik maakt komaf met hokjes voor meisjes, jongens, vrouwen en mannen in de samenleving en helpt de genderklik te maken op een leuke en interactieve manier. 

Waarom houden meisjes van roze en jongens van blauw? Is het waar dat jongens niet thuishoren in de balletwereld? Klopt het dat meisjes van nature zorgender zijn dan jongens? Waarom zijn er zo weinig huismannen? Zijn jongens die graag jurken dragen per definitie homo? 

Ze gaan dieper in op deze en andere vragen over gender en gendermechanismen die verweven zijn met ons dagelijks leven. Voor wie niet bekend is met het thema doen ze het hele genderverhaal uit de doeken. Wie zich al stevig verdiept heeft in het onderwerp, bieden ze actuele voorbeelden en praktische tips.  

Niet iedereen herkent zich in de opsplitsing man-vrouw. Maar iedereen wordt hoe dan ook geconfronteerd met genderrollen en -verwachtingen, en daar gaat deze site over. 

Je kan thematisch aan de slag gaan of samen met Genderklik het genderverhaal doorlopen. 

bottom of page