top of page

Onze visie

Sociale druk en een prestatiegerichte maatschappij

Aan de sociale druk die kinderen en jongeren voelen kunnen we als leerkracht iets veranderen. Als leerkracht kan je er voor zorgen dat je een klasklimaat creëert waar open gecommuniceerd kan worden over gevoelens, zodat leerlingen kunnen aangeven wanneer de druk te veel wordt. Ook goed communiceren met de ouders kan helpen om de druk voor het kind te verlagen, want de opvoeding en de ouders spelen een grote rol in de sociale druk dat een kind kan voelen. Vooral een goede communicatie en een vertrouwenspersoon hebben is voor een kind belangrijk. Op deze manier kan een kind aangeven wanneer het te veel druk voelt en kan het ongewenste situaties vermijden.

Aan de prestatiegerichte maatschappij kan je alleen als leerkracht weinig doen. Je kan je leerlingen wel wapenen tegen prestatiedruk die ze zullen voelen door ook hier weer te zorgen voor open communicatie. Verder kan je als leerkracht niet te veel druk leggen op toetsen en taken en je vooral focussen op het welzijn van de leerlingen. Jammer genoeg kunnen we de maatschappij niet zo maar aanpassen, maar ons bewust worden van de negatieve gevolgen op kinderen en jongeren van onze huidige maatschappij is zeker al een stap in de goeie richting.

Pesten en cyberpesten

 

Pesten heeft een enorm grote impact op het leven van kinderen en jongeren. Ik vind dat wij als toekomstige leerkrachten een halt moeten toeroepen aan pestgedrag. Door de steeds veranderende maatschappij krijgen kinderen niet enkel te maken met pesten op de speelplaats, maar volgt het pesten hen ook naar huis, op de computer, telefoon, ... Wij als leerkracht moeten ons daar ook zeer bewust van zijn. We moeten ervoor zorgen dat pesten en pestgedrag bespreekbaar wordt in de klas en we moeten de leerlingen hiervoor ook weerbaar maken.

Pesten heeft niet enkel een invloed op het psychische welzijn van kinderen en jongeren, maar ook op hun schoolprestaties. Het is daarom belangrijk om hier als leerkracht oog voor te hebben en het probleem aan te pakken.

Tot slot moet er niet enkel gekeken worden naar de slachtoffers van pestgedrag, maar ook naar de pesters. Waarom pesten deze kinderen? Wat winnen ze erbij?

Een gesprek aangaan met zowel de pester als het slachtoffer is dus een belangrijk element om pestgedrag in de toekomst te vermijden.

Onverdraagzaamheid tegenover Minderheden

We zijn zo gefocust op inclusief onderwijs, maar vergeten hierbij nog een grote en belangrijke minderheidsgroep: de LGBTI-gemeenschap. 

Als toekomstig leerkracht ben ik me meer dan bewust van het feit dat het welzijn van de leerlingen voorop staat. Helaas wordt er nog te weinig aandacht geschonken aan deze gemeenschap op school. Zowel betreffende leerlingen als leerkrachten. Leerlingen moeten zichzelf kunnen zijn op school zonder angst om gepest te worden en leerkrachten die zelf tot de LGBTI-gemeenschap horen zouden zich openlijk moeten kunnen uiten in hun zijn, om zo een goed voorbeeld te stellen voor de anderen.

 Het onderwijs zou hiervoor extra opleidingen moeten voorzien voor het schoolteam. Ook zijn er bij de verschillende externe partners genoeg vormingen op maat te vinden om te gebruiken in het klaslokaal. Helaas zijn niet al deze instanties bekend bij jongeren en volwassenen. 
Een leerling die zich veilig en goed voelt in de klas zal ook tot betere leerprestaties kunnen komen! 

Psychologische problemen en zelfdoding

Psychologische problemen en zelfdoding zijn te complexe materies om eenduidig aan te pakken omdat er zo veel verschil zijn. Enerzijds verschillend in soortelijke aandoening en anderzijds verschillend van persoon tot persoon.

Mijn visie is daarom alle nodige instanties zo veel mogelijk in te schakelen om hun visibiliteit te optimaliseren waar het kan, want daar wringt het schoentje nog steeds.Al die verschillende organisaties zijn ondanks vele inspanningen nog niet genoeg gekend bij de betreffende doelgroep. 

Ik ben er van overtuigd dat scholen hier een enorme bijdrage kunnen leveren door bevoorbeeld in de 3e graad een project te lanceren rond' sociale druk bij jongeren' waarbij er zo veel mogelijk hulporganisaties via workshops aan bod komen. Op deze manier krijgen alle jongeren toch al een beeld van wat er is. En believe me .... wat er moet blijven hangen voor later, blijft hangen! Zo werkt ons geheugen nu eenmaal!

bottom of page